כוח אמיתי וכוח מדומה
(צילום: By KieferPix/shutterstock)

יהדות

כוח אמיתי וכוח מדומה

כוחות חיובים וכוחות שליליים, מדומיינים וכאלו שדווקא מציאותיים. איך ניתן להבחין בין שני הכוחות האלו? וכיצד התת מודע משבש את מערכת הזיהוי שלנו?

אריה ניסן   
0
כוח אמיתי וכוח מדומה
(צילום: By KieferPix/shutterstock)
אא

בתוכנו קיימים כוחות רבים, חלקם שליליים חלקם חיוביים. תת המודע שלנו לא תמיד מאפשר לנו להבחין מיד אם אנו מונעים ע"י כוח חיובי או כוח שלילי. אם אנו המבוגרים כך, ילדינו, על אחת כמה וכמה. ילד זקוק לתחושת כוח- "אני חזק", "אני יכול". אם כהורים נצליח להפגיש את הילד עם כוחותיו האמיתיים, הרי שעשינו איתו עבודת חיים, נתנו לו כלי התמודדות לכל חייו.

מהו ההבדל בין כוח אמיתי לכוח מדומה? מכות, לדוגמא, הן כוח מדומה. ילד מכה חש תחושת "אני חזק", גם חוצפה, השפלת החלש, צורך בשליטה ובת דודתה השטלתנות נותנים תחושת כוח,אולם המשותף לכולן הוא שהן זמניות כיוון שלא נעשתה שום עבודה פנימית אין קניין לתחושה והיא תימוג. כוח אמיתי הוא חיבור הילד לכוחותיו הפנימיים.לדוגמא, תחושת האחריות, דחיית סיפוקים, הכנעה,היכולת לתת ולאהוב וביצוע משימות ומטלות. ילד המחובר לכוחות פנימיים מעין אלו הוא ילד בעל דימוי עצמי חיובי ובטחון עצמי. כשהילד מונע ע"י כוחות פנימיים חיוביים ובריאים הוא חש בכך ומתמלא סיפוק ושלוה .תפקידנו כהורים הוא להוליך ולכוון את הילד להפגישו עם כוחותיו האמיתיים. הדבר נעשה ע"י הצבת גבולות ברורים וסמכות הורית נכונה וברורה שעוזרים לילד לנווט את עצמו בסבך החיים ולפתח בעצמו תחושות העצמה, יכולת ובטחון בכוחותיו. הורה טוב הוא הורה סמכותי המחובר בעצמו לכוחותיו האמיתיים. בדורנו, קרסה הסמכות ההורית ונוצרו מכך בעיות רבות הנובעות מחוסר גבולות. הילדים מחפשים תחליפים מדומים ומכאן קצרה הדרך לבעיות הרבות להן אנו עדים היום. כיצד לבנות סמכות הורית וכיצד להפגיש את הילד עם כוחותיו האמיתיים, על כך בפעם הבאה.  

המאמר נכתב ע"י איילת ארן – מנחת הורים מוסמכת.     

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי