יהדות

לבקש העלאה במשכורת: הדרך לנפץ את הפחד לרסיסים

"הזדמנות לפרוץ גבולות": הרב אייל אונגר מסביר כיצד הפחד שלנו כולא אותו בתוך עצמנו, ולא מאפשר לנו להתקדם בחיים, צפו בדבריו החשובים המעניקים את הדחיפה בחיים גם לצד החששות

הרב אייל אונגר   
0
אא
(צילום: Treetree2016/shutterstock)

חשוב שנבין שכאשר אנחנו נמנעים מלהתעמת עם פחד הוא לא באמת מתפוגג. אדם שאין לו די אומץ בכדי להתמודד עם הפחד, נוהג לצייר בראשו בכל מפגש עם הפחד את התרחיש הדרמטי ביותר. זה מעכב אותו בכל דבר שרוצה לעשות כמו: ליצור קשר ואינטראקציה עם אנשים, לבקש העלאה במשכורת וכו'. כל מטלה כזו נראית לו בלתי אפשרית והוא נתקף תחושת חרדה איומה מה"דרמה" העתידה להגיע.

לפני כל מפגש עם אנשים אדם כזה ישכנע עצמו בדיאלוג עצמי דמיוני שאין לו סיכוי להסביר עצמו באופן רהוט ומשכנע שיגרום לו לצלוח את הסיטואציה. הוא מדמיין שיצחקו על מילותיו ויסתלבטו עליו. מחשבות כאלו הן רעל ארסי המייצר רעל רגשי הרסני כל כך. אותו אדם חווה בראשו את האירוע שוב ושוב ונמנע מלכתחילה מאותו מצב מאיים ולא נעים מבחינתו.

הדרך היחידה להימנע מהתחושות הקשות הללו היא פשוט לנפץ את הפחד לרסיסים ולהעז! רק אומץ ותעוזה יובילו להתנסות חדשה, לתעייה וטעייה ולבסוף גם להצלחה. חובה עלינו לשנות את הנחת היסוד שאנשים יצחקו עלינו ולא יתעניינו במה שיש לנו לומר. גם אם יצחקו או לא יתעניינו בדברינו חשוב שנשמיע את קולנו כי בסוף נמצא ונכיר את מי שכן רוצה ומעוניין בדברינו ובחברתנו.

למעשה הפחדים משמשים בתפקיד הגבולות שלנו. הם מסמנים בעבורנו את הקווים שאותם כביכול אין לנו יכולת לעבור. הקווים הללו לא באמת בלתי ניתנים לחצייה ולשבירה, עלינו לזכור שזה "מיתוס" שאולי קיבענו בראשנו בגיל צעיר והתאמה היא רק לאותה תקופה כילדים, אבל מה שהיה רלוונטי אז הוא לא בהכרח רלוונטי גם להיום.

הגיע הזמן להתקדם הלאה כאנשים בוגרים ולבנות לעצמנו סל כלים שיעזור לנו לעצב את האישיות שלנו על הפן החזק והמוצלח ביותר. הקווים הללו יוצרים גבול וחציצה דמיונית בינינו לבין דברים מסוימים שלעולם לא העזנו לעשות כי פחדנו מכישלון.

פחד הוא לא פעם גם דבר חיובי, אם למשל אדם מפחד לגנוב, לשקר, לפגוע בזולת, לקלל וכו' זה פחד חיובי וראוי ואומץ יהיה מגונה ושלילי בסיטואציות כאלו. לעומת זאת בלא מעט מקרים הפחד הוא פשוט תלוש מן המציאות, חסר כל בסיס והגיון - פחדים כאלו משתלם לאדם לנפץ. ככל שנקדים לעשות זאת נגלה כי לטובתנו הדבר מכיוון שנבין שלא באמת היה שם משהו, לא היה בסיס מוצדק לפחד שלנו. פחד כזה הוא לא פחד משרת אלא פחד מגביל שאולי עוזר לאדם להתרכז ולא לעשות טעויות אך במקביל בלא מעט פעמים זה יגרום לאדם להעדיף לא לעשות כלום על פני כל עשייה שהיא שתוביל לטעויות ולכשלונות. פחד שמציב לנו גבול כזה מונע מאתנו לפרוץ החוצה ולהצליח בחיים. הוא תוקע אותנו במקום, באותה הנקודה כל הזמן.

שבירת הפחד תוביל אותנו להתנסות בדברים חדשים, להיכרות עם אנשים חדשים ומגוונים, לדבר באומץ לב ולהשפיע על הסביבה. בנוסף לכך היא תגביר את תחושת המסוגלות והיכולת שלנו לצמוח ולהצליח. נכון שהפחדים מהווים גבול אך זה לא אומר שלא ניתן לחצות את הגבול הזה. אנשים מתקרבים אליו ומיד נרתעים מתמרור האזהרה הזה שצועק להם: "זהירות, גבול לפניך". אנשים שמצליחים הם אלו המודעים לתמרור הזה, מודעים לגבול הזה ובכל זאת מעיזים לקום ולעשות כי הם מבינים שאם יש פחד סימן שכדאי להיות שם כי זה אתגר וכל אתגר מפתח ומעצב את האישיות שלנו. שנזכה לצלוח את כל האתגרים בחיינו ללא שום חשש. בהצלחה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי