משרד המשפטים בוחנים את ביטול הקנסות שקיבלו מתפללים
(צילום: Gil Cohen Magen/shutterstock)

חדשות

משרד המשפטים בוחנים את ביטול הקנסות שקיבלו מתפללים

במשרד המשפטים הודיעו לח"כ משה ארבל, כי בעקבות פנייתו, נבחנת האפשרות לבטל את הקנסות שהושתו על מתפללים שלא עמדו בתקנות הקורונה, בדומה לאלו שיצאו כדי להשתתף בהפגנה

אריה ניסן   
0
משרד המשפטים בוחנים את ביטול הקנסות שקיבלו מתפללים
(צילום: Gil Cohen Magen/shutterstock)
אא

לפני כחודשיים, פנה ח"כ ארבל אל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בדרישה לבחון את ביטולה קנסות שהוטלו בגין תפילה במהלך הסגר השני שהוטל בעקבות התפשטות הקורונה.

ח"כ משה ארבל: "במהלך החודשים ספטמבר ואוקטובר בשנה שעברה התחלואה מנגיף הקורונה גאתה. אלפי נדבקים חדשים התגלו מדי יום ועשרות ישראלים נפטרו מדי יום ביומו כתוצאה מהידבקות בנגיף. בנסיבות אלו, החליטה ממשלת ישראל להדק את המגבלות ולקבוע כי בתקופה של 1-13 באוקטובר 2020 לא תותר יציאה מהבית לצורך תפילה או הפגנה למרחק העולה על קילומטר אחד ('הסגר השני')".

"בית המשפט קבע כי המגבלה על השתתפות בהפגנות אינה עומדת במבחני המידתיות בשל חשיבות הזכות להפגין ובשים לב לכך שהיציאה למרחק של קילומטר הותרה לצרכים אחרים, והורה על בטלות התקנה הרלוונטית".

"הזכות להפגין אינה עומדת בודדה במעלה מדרג הזכויות וישנן זכויות כבדות משקל נוספות, בהן חופש הדת והפולחן המוזכרת בהכרזת העצמאות וכלולה בגרעין כבוד האדם. כתוצאה מהחלטת בג"ץ נוצר מצב אבסורדי לפיו אדם שנקנס בגין יציאה לתפילה (בתקופה בה נחוגו חג הסוכות ושמחת תורה) נדרש לשלם את הקנס בעוד שכנו שנקנס בגין יציאה להפגנה, ואפילו רחוקה יותר פטור".


ח"כ משה ארבל ממשיך: "את אפליה זו לא ניתן להצדיק בכלל בשיח הזכויות ובעיקר במדינה יהודית ונוכח החשיבות הדומה שהעניקו ממשלת ישראל וכנסת ישראל לזכויות אלו", כתב ארבל והוסיף כי "מן המצופה היה כי בית המשפט העליון ייתן דעתו לפער שיצר בפסיקתו הוא וייתן לו מענה".

"בהיעדר פתרון בהחלטה, אבקשך לרפא את הפגם החוקתי והמוסרי שנוצר מהפער בין החופש לממש את הזכות להפגין למגבלות על חופש הדת והפולחן ולהורות על ביטול הקנסות שניתנו בתקופת הסגר השני בגין יציאה לתפילה".

במכתב התשובה שקיבל ממשרד המשפטים, נאמר לארבל כי "בפסק הדין בעניין אחריות לאומית הוחלט, בדעת רוב, לפסול את התקנות שנדונו בפניו ואשר הגבילו את היציאה מהבית למרחק של עד 1000 מטר לצורך הפגנה, בשל הפגיעה מעבר לנדרש בחופש הביטוי ובזכות להפגין שהיתה כרוכה בהן. בפסק הדין לא נדונה חוקתיותן של הוראות שהגבילו יציאה מהבית למטרות אחרות".

"עם זאת, בשל העובדה שמשטרת ישראל לא הבחינה בין הנסיבות השונות ליציאה מהבית מעבר למרחק המותר בעת מתן הדו"חות על עבירה כאמור, נבחנת עתה האפשרות, כחלק מיישום פסק הדין, לבטל את כל הקנסות שניתנו בגין העבירה האמורה בתקופת תוקפן של התקנות שהגבילו יציאה להפגנה. ככל שאכן תתקבל החלטה זו, הרי שהקנסות שהוטלו על מי שיצא מביתו מעבר למרחק האמור למטרת תפילה יבוטלו גם הם".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי