האם היהדות מתירה דבר כזה? המדענים יצרו עובר כלאיים של קוף ואדם
אילוסטרציה (צילום: Kaifee Adnaan/shutterstock)

נפלאות הבריאה

האם היהדות מתירה דבר כזה? המדענים יצרו עובר כלאיים של קוף ואדם

המטרה: לגדל איברים להשתלה בבני אדם. מנגד, הניסוי עורר סערה בעולם המדע והחוקרים ספגו ביקורת קשה. "זה תרחיש אימה. החשש הוא שנייצר מפלצות או בני אנוש לא שלמים"

אריה ניסן   
0
האם היהדות מתירה דבר כזה? המדענים יצרו עובר כלאיים של קוף ואדם
אילוסטרציה (צילום: Kaifee Adnaan/shutterstock)
אא

מדענים אמריקנים-סינים הצליחו להשתיל תאי גזע אנושיים בעוברי קוף 'מקוק', והוא אפשר להם לגדול מחוץ לרחם עד 20 ימים. עשרה ימים לאחר מכן, 109 עוברים מתוך 132 המשיכו להתפתח כשגם תאי הקוף וגם תאי הגזע האנושיים גדלים בתוכם, ושרדו בסך הכל 19 ימים.

פרופ' בלמונטה מצוות המדענים: "מחקר מהסוג הזה יכול ללמד אותנו הרבה על שלבי ההתפתחות הראשוניים של החיים וכן גם לסייע לנו להבין את התהליכים שעובר גוף האדם בשלב ההזדקנות שלו. המחקר שלנו מאפשר לראשונה הצצה חסרת תקדים אל שלבי ההתפתחות הראשוניים של העובר האנושי ברחם". 

החוקרת הבריטית ד"ר אנה סמג'דור, מרצה וחוקרת אתיקה ביו-רפואית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת מזרח אנגליה: "מה למעשה מעמדם החוקי של העוברים האלו? האם הם בני אדם? האם הם קופים? זה מעורר שאלות מוסריות לא פשוטות. פריצת הדרך הזו, מחזקת את ההבנה שלנו שקטגוריות ביולוגיות וגבולות ביולגיים אפילו בין בני אדם לקופים הן משהו נזיל. המדענים אומרים שמדובר ברעיון טוב שמאפשר לנו לבצע מחקרים חדשים לטובת האנושות. אבל האם זה לא למעשה ממש ניסויים בבני אדם?"

פרופסור ג'וליאן סבולסקו, מנהל המרכז לאתיקה מעשית ותחומי אתיקה יוספים באוניברסיטת אוקספורד: "פתחנו כאן תיבת פנדורה של ממש, אנחנו למעשה מאפשרים ייצור של משהו שהוא לא אדם וגם כן אדם. אמנם העוברים האלו הושמדו אחרי 20 יום, אבל זה רק עניין של זמן עד שדמויי אדם כאלו יישקלו כמקור ייצור לאברים אנושיים. הרי זו אחת ממטרות העל ארוכת הטווח של המחקר".
קוף לוקח אוכל מידי אדם|(צילום: jen7/shutterstock)

מנגד צוות המחקר עצמו דחה את הביקורת לחלוטין: "המחקר שלנו עמד בכל הכללים החוקיים, המשפטיים והאתיים. עמדנו בכל תנאי ובתיאום עם כל גורמי הרגולציה בתחום. ברור לנו שלא פחות חשוב, מההישג הגדול שלנו מבחינת המחקר הרפואי והבריאותי, הקוד האתי שלנו. חשוב גם לציין כי אנחנו לא סתם עושים את הניסויים האלו אלא המטרה שלהם היא להבין איך לשפר את הבריאות האנושית".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי