הידעת? עבודתו המיוחדת של סופר סת"ם?
אילוסטרציה (צילום: Anneka/shutterstock)

יהדות

הידעת? עבודתו המיוחדת של סופר סת"ם?

הרב שלמה רוזן מבני ברק מספר על העולם שנע בין אותיות, דיו, וקלף. הרב מספר: "עולם כתיבת הסת"ם (ספרי תורה, תפילין ומזוזות) הוא עולם מורכב שדורש גם אישיות מיוחדת מבחינה דתית שמחויבת להלכה וגם מבחינת הכתיבה שצריכה להיות בכללים ברורים ומוגדרים. לכל אחד מהתחומים - ספרי תורה, מגילות, מזוזות ותפילין יש כללים אחרים וכל דבר קטן צריך להיות מדויק."

אריה ניסן   
1
הידעת? עבודתו המיוחדת של סופר סת"ם?
אילוסטרציה (צילום: Anneka/shutterstock)
אא

עבודת סופר סת"ם, מפי הרב שלמה רוזן -
למשל במזוזות לצורת הכתב של כל אות יש סעיפים בהלכה שדנים בו וגם לקלף מבחינת החומר שממנו הוא עשוי. לכן גם אם אות אחת היא לא לפי מה שנדרש אז זה פוסל את הכל. הדיו צריך להיות מחומר מסוים וגם הנוצה שאיתה כותבים. זאת אומנות של ממש שצריך בה כישרון ולא כל אחד מתאים.

"כך גם מבחינת הסופר - מי שכותב אותם: יראת שמים והקפדה על הלכה זה דבר בסיסי. וזה עוד בלי כל הטבילות המיוחדות במקווה שהרבה סופרים עושים לפני כל כתיבת של שם ה'. בגלל כל זה מצד אחד לוקח המון זמן לכתוב מזוזות ומצד שני יש מזוזות שיכולות להגיע לאלפי שקלים בגלל ההידור, הזמן והמאמץ.

"לכן, בצורה מזעזעת אנשים שהבינו שלא יוכלו לזייף את הכתב המורכב החליטו ללכת למיכלי הגניזות הציבוריות שנמצאים בערים שבהם יש מקום ופתח מיועד למזוזות פסולות, לפעמים של אות אחת ולפעמים כל הכתב מחוק בגלל הזמן או בגלל דברים אחרים, ופשוט להוציא משם את המזוזות ולמכור אותם. הם טוענים שזה מהודר ולכן לוקחים סכום גבוה אבל לא כמו שדורשים הסופרים של המזוזות האיכותיות כדי שיעדיפו לקנות מהם. יש בזה הרבה כסף כי כל מוסד גדול או אפילו סתם משרד וכמובן בניין ולא רק בתים רגילים צריכים עשרות ולפעמים אלפי מזוזות. אנשים לא חרדים או דתיים לא מבינים בזה ולפעמים גם דתיים לא בודקים.

"היו בעבר סיפורים על מזוזות או תפילין שלא היה בהם כלום וכך גם נרתיקים של ספרי תורה ספרדים שהיו בארון הקודש באחד המושבים בדרום והתברר שהם ריקים. שמעתי גם על מזוזות שנכתבו באמצעות מחשב בפונט של סת"ם או על נייר ולא על קלף. היו גם מחללי שבת שהיו כותבים מזוזות ולך תדע אם זה היה אולי אפילו בשבת. זו עוגמת נפש למי שחשב שהוא מנשק מזוזה או מניח תפילין. לפני כמה חודשים היה סיפור שמישהו הניח תפילין שהיו פסולות מהבר מצווה שלו. עד שהוא גילה את זה עברו שנים ארוכות שבהם למעשה התברר שהוא לא באמת הניח אותם.

אבל הפעם זו תופעה שקיבלתי עליה הרבה תגובות מאנשים. מתברר שהם ממש מגיעים למיכלים או לבורות שבהם טומנים את המזוזות וחפצי הקדושה שיצאו משימוש ומוכרים אותם לכל מי שאפשר. יש בזה ביזוי תשמישי קדושה וכמובן שהכי חמור זה ההטעיה של ציבור חילוני שלא מכיר את ההלכות וחושב שהוא מצא מזוזות במחיר מציאה.

זה נובע מזה שלצערנו היחס למזוזות הוא פחות מתפילין שמקבלים בבר מצווה ששם מקפידים לבדוק שהכל בסדר ומהודר. וכך גם לגבי ספרי תורה שבהם קוראים ומשתמשים בבתי הכנסת. אלו מעמדים מיוחדים. המזוזה לעומת זאת נשארת בקיר שנים ארוכות ולך תדע מה יש בה באמת. לכן אנחנו קוראים תמיד ובמיוחד בחודש אלול לבוא ולבדוק את המזוזות. בחב"ד יש מבצע גדול כזה בכל הארץ של בדיקה בחינם. זה מאוד מומלץ.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי