הצמח שדוקר - אבל מרפא: סגולותיו של הסרפד
(צילום: Kazakov Maksim/shutterstock)

בריאות

הצמח שדוקר - אבל מרפא: סגולותיו של הסרפד

"ותחת הסרפד יעלה הדס": מהו הסרפד העוקצני, למה גורמת עקיצתו החריפה, ומהן הסגולות הרפואיות הרבות שלו?

אריה ניסן   
0
הצמח שדוקר - אבל מרפא: סגולותיו של הסרפד
(צילום: Kazakov Maksim/shutterstock)
אא

הסרפד העוקצני הינו צמח מיוחד ויוצא דופן. הוא נראה כמו כל שיח קוצים פשוט, עם פרחים קטנים ויפים למראה, אך נגיעה קלה תגרום לעקיצה כואבת במיוחד - הכאב חזק, ונמשך ימים ואפילו שבועות!

דקירתו של הסרפד העוקצני דומה לעקיצת דבורה. בדרך כלל מופיעה באזור העקיצה פריחה, וניתן למרוח ג'ל אלוורה להרגעה. מקור הכאב הוא שילוב של חומרים כימיים, ביניהם חומצה פורמית (FORMIC ACID) המסתתרת בתוך השערות הזעירות המכסות את גבעולו ואת עליו של הצמח.

שיח הסרפד מגיע לגובה 60 עד 120 ס"מ, ומצמיח עלים רכים בעלי שפה משוננת ושערות זערוריות. המפליא בעלים הוא שכאשר הם טריים, הם מכאיבים במיוחד, ואילו ברגע שהם מתייבשים - הם מפסיקים להכאיב.

הסרפד גדל באזורים שונים בעולם, ביניהם יבשת אירופה וצפון אמריקה. צמח זה משגשג במיוחד באזורים בהם שוררת לחות גבוהה, ולאורך גדות הנחלים.

כמובן, יש לציין כי הסרפד מביא תועלת רבה. מזה אלפיים שנה, ואולי אף יותר, ידועים שורשיו ועליו כבעלי תכונות ריפוי, והם נטחנים כאבקה ומשמשים לטיפול באלרגיות. כמו כן אפשר להכין חליטה מהעלים, לשתיית "תה" העוזר בעצירה של דימומים. הצמח נחשב כמחזק, ותומך בכלל מערכות הגוף – הוא מטהר את הדם ואת הכבד, ואף יעיל במצבים של אנמיה, ומעלה את רמת ההמוגלובין בדם. הוא יעיל במצבי דלקתיות בדרכי השתן, מסייע בשיכוך כאבים שגרוניים במפרקים, בהורדת לחץ דם וכן מקל על מחלת ה"גאוט" (שיגדון).

עלי הסרפד נחשבים למזינים ולמחזקים, ומכילים חומצות אמינו, קומפלקס ויטמינים של B, C וחומצה פולית, וכן מינרלים: סידן, אשלגן, מגנזיום, גופרית, ברזל, אבץ ויסודות קורט נוספים.

צריכתו משפרת תנובת חלב למיניקות, וכן יעיל מאוד אחרי לידה להורדת בצקות ונפיחות.

הסרפד אף עוזר לספיגת המזון במערכת העיכול בצורה מיטבית. חשוב לציין שיש להקפיד על שתיית 2 ליטר מים ביום כאשר נוטלים אותו.

ולסיום, עובדה מעניינת: במשך מאות שנים שימש הסרפד באירופה להכנת בגדים, כבד חזק ועמיד וכתחליף לכותנה היקרה יותר, שצורכת כמות רבה יותר של מים לגידולה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי