לראשונה מזה 50 שנה: כוכב הלכת שלנו מסתובב מהר מהמצופה
(צילום: Dima Zel/shutterstock)

נפלאות הבריאה

לראשונה מזה 50 שנה: כוכב הלכת שלנו מסתובב מהר מהמצופה

לראשונה מזה 50 שנה: כוכב הלכת שלנו מסתובב מהר מהמצופה. 28 ימים בשנת 2020 היו קצרים יותר, דבר שעשוי להשפיע גם עלינו, כשנוריד שנייה מהשעון.

אריה ניסן   
0
לראשונה מזה 50 שנה: כוכב הלכת שלנו מסתובב מהר מהמצופה
(צילום: Dima Zel/shutterstock)
אא

מסתבר שגם כדור הארץ רצה להיפטר משנת 2020: כוכב הלכת שלנו מסתובב מהר מדי, ולראשונה מאז החלו המדידות לפני 50 שנה, בעולם המדעי שוקלים לקצר בשנייה את השעונים האטומיים מדוייקים אלה שמגדירים את משך יחידת הזמן שאנו קוראים לה "שנייה".

למעשה כרגע הכדור שלנו נמצא במציאות שמעולם לא נמדדה. הוא נהג לקצר את הסיבוב ונע מהר יותר מהרגיל, כאשר השיא היה ב-19 ביולי 2020  אז היממה שלנו הסתיימה ב-1.4602 אלפיות השנייה לפני הזמן הרגיל. כאמור, לא היה מדובר בחריגה חד-פעמית, אלא בתהליך שהתחולל בשנה החולפת 28 פעמים. בשיא הקודם, שנקבע ב-5 ביולי 2005 כדור הארץ קיצר את היום שלו ב-1.0516 אלפיות השניה.

עד כה היו מקרים בהם כדור הארץ נע לאט יותר מהמצופה. הכוונה היא שב-24 שעות (או 86,400 שניות) כוכב הלכת נהג לסיים יממה באיחור אופנתי של אלפית שנייה, כשבכך גם זמן הסיבוב שלו סביב השמש לאורך כל השנה התארך לא פעם עד עיכוב של שנייה אחת בסיום כל השנה, והיו 27 מקרים בהם היה צריך להאריך את השנה האזרחית בשנייה אחת.

כלל מערכות המדידה המדויקות על כדור הארץ, כמו לוויינים שמנהלים את תנועת המטוסים וכן גם את הזמן בשעונים הסלולריים שלנו, מסתמכים בחישובים שלהם ובמדידות שלהם לא רק על מעבר הזמן לעצמו מבחינה אוטונומית אלא על היחסים בין כוכב הלכת שלנו לשמש ולשאר הכוכבים במערכת השמש שלנו. 

לכן שאלת הזמן תשפיע עליהם, על מחקרים העוסקים לא פעם בדיוק של אלפיות השנייה ועל מערכים שלמים טכנולוגיים בהם אורך היממה וחקירת מערכת השמש מחייבת תצפית מדויקת ברמה שבדרך כלל אינה נדרשת לאדם הרגיל.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי