בין הניטל לקיטל: בחסידות יושנים מוקדם
(צילום: shutterstock/yosefus)

לקראת שבת

משחקים שחמט, מכינים אוכל עם ריח רע, מכסים את ספרי הקודש: הלילה המיוחד

במסורת שנקראת ביידיש "ניטל נאַכט" כלומר "ליל ניטל" וגם בלינדע נאַכט -"לילה עיוור" אסור ללמוד תורה משקיעת החמה ועד חצות הלילה - בגלל הולדת ישו הנוצרי

אריה ניסן   
בין הניטל לקיטל: בחסידות יושנים מוקדם
(צילום: shutterstock/yosefus)
אא

המנהג הזה התפשט בעבר לכל החצרות החסידיות, ונשמר עד היום בחסידויות כמו חב"ד וגור, וניתנו לו במרוצת הזמן שלושה סוגים של נימוקים.

הנימוק הראשון: ליל חג המולד באירופה היה מועד לפרעות ופורעניות, ועדיף היה שלומדי התורה יסתגרו בבתיהם. למעשה, בגולה נפסק כי ביום הזה כולו אסור לסחור עם הגויים שחיו בשכנות.

הנימוק השני: לימוד התורה מרבה קדושה בעולם, ואילו הלילה הזה מוצף בכוחות של טומאה. לפי שיטה זו או שכוחות הטומאה יקלקלו את הלימוד, או שהם יעניקו, חלילה, כוחות של חיות גם לאמונה בישו.

 הנימוק השלישי הוא מנהג אבלות: כפי שלא לומדים תורה בליל תשעה באב שבו נחרב המקדש, כך גם בליל הולדת הדת הנוצרית - דת שעמדה מאחורי אירועי חורבן רבים, פוגרומים ואינקוויזיציה, לאורך כל שנות ההיסטוריה.

המהרש"א היה נוהג לחשב את הכנסותיו כדי לקבוע כמה מתוכן להפריש כמעשר כספים; הרב משה גרינוולד (בעל "ערוגות הבושם") היה קובע אסיפה שנתית בערב זה; האדמו"ר מקארלין ואחרים היו נוהגים לשכב לישון מוקדם בערב (ולהתעורר מוקדם כדי לשוב וללמוד ברגע שמותר) והיו אדמו"רים שנהגו לשחק עם בניהם. אותו אדמו"ר מקארלין נהג אף לכסות את ספרי הקודש שלו בערב זה, כמנהג בית אבל, ואחרים נהגו שלא לקבל קהל.

יש גם מנהגים רבים שמטרתם הייתה לזלזל באופן מופגן בחג המולד כמו בישול של מאכלים מדיפי ריח רע, הקדשת הזמן לשינה, הרצאות חולין, ולמשחקי קלפים ולשחמט.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי