יקח נא מעט מים ורחצו רגליכם: מחקר מדהים על שטיפת רגליים
(צילום: didesign021/shutterstock)

בריאות

יקח נא מעט מים ורחצו רגליכם: מחקר מדהים על שטיפת רגליים

מחקר חדש מוכיח שריח רע מהרגליים נגרם כתוצאה מטקסטיל שנמצא בגרביים. ומהי מחלוקת הרמב"ם והראב"ד בעניין שטיפת ידיים ורגליים לפני התפילה?

אריה ניסן   
0
יקח נא מעט מים ורחצו רגליכם: מחקר מדהים על שטיפת רגליים
(צילום: didesign021/shutterstock)
אא

מחקר חדש של החוקר התאילנדי ד"ר פונייהווי אונגסרי הוצג בכנס וירטואלי של האקדמיה האירופאית לדרמטולוגיה ונוירולוגיה הראה שגרביים ששילבו בתוכם ציפוי של ננו חלקיקים של תחמוצת אבץ, מנעו התפתחות ריח רע כתוצאה מהזיעה של הרגליים ומנעו גם התפתחות של חיידקים ברגל שמייצרים נזקים וזיהומים בעור.

הגרביים החדשות נבדקו בבית החולים שליד האוניברסיטה ובטיחותן לעור האדם הוכחה ואחרי זה הם גם נבחנו על ידי חיל האוויר המלכותי של המדינה. 148 צוערים נבחרו למשימה. חלק לבשו את הגרביים וקבוצת ביקורת לא לבשה אותן. אחרי 14 ימים נבדקו הרגליים של הצוערים והוכח בצורה משמעותית כי מי שלבשו את הגרביים הרגישו יותר טוב ברגלים והיו בסיכון נמוך לזיהומים. כמו כן, גם ריח הרגליים שהתפתח אצלם היה נמוך באופן משמעותי מקבוצת הביקורת.

החוקר הסביר ש"כקצין בחיל הים יצא לי לראות אצל צוערים הרבה זיהומים חיידקיים ופטרייתיים בכף הרגל שלהם. למעשה הסיכוי של חייל ללקות בזיהום עומד על 38.5 אחוז ולכן חיפשתי דרך בריאה למנוע את התופעה הזו ולהקל על הלוחמים. ידענו ממחקרים קודמים שננו תחמוצת האבץ מהווה חומר אנטי בקטריאלי ולכן רצינו לבדוק האם נוכל לשלב את החומר בגרבי החיילים בצורה כזו שתחסוך להם את הריח והזיהומים. התוצאות שלנו מעודדות מאד ואנו מרחיבים את המחקר כדי לפתח את הטקסטיל הכי טוב לשילוב עם הננו אבץ".

רחיצת רגליים לפני התפלה מופיעה כבר בסידור רס"ג. הרמב"ם פסק את העניין של שטיפת רגליים לפני התפילה להלכה: (תפלה ד' ג):  "במה דברים אמורים שאינו מטהר לתפלה אלא ידיו בלבד בשאר תפלות חוץ מתפלת שחרית אבל שחרית רוחץ פניו ידיו ורגליו ואחר כך יתפלל".

הראב"ד חלק עליו. בנו של ה"נודע ביהודה" כותב שהמחלוקת תלויה במנהג המקומות. לשיטתו- הרמב"ם הביא את ההלכה בצורתה המקורית שנכתבה במקומות שהיו הולכים ברגליים מגולות, ולכן יש צורך לרחוץ אותן לפני התפלה (שכן הן מטנפות), בעוד הראב"ד כתב את דבריו על פי מקומו וזמנו שבהם כבר נהגו כולם ללבוש "בתי רגליים"- כלומר גרביים ונעליים.

ה"משנה ברורה" (ד' ס"ק ב) מביא את דברי הגמרא על רחיצת רגלים וכותב בשם ה"פרי מגדים" שבמדינותינו שאין אנו הולכים יחפים אין צורך לרחוץ רגלים שחרית. לעומתו ה"מגן אברהם" הביא את דברי הרמב"ם וכן "שולחן ערוך הרב", ואת בספר "כף החיים" שכתב שיש מנהגים שונים בין המקובלים בנושא זה.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי