מדהים: התהילים בצבעי הספירות
(צילום: מוזיאון התהילים)

יהדות

מדהים: התהילים בצבעי הספירות

צבי ברגר צייר את כל פרקי התהילים בצבעי הקשת ומציג אותם בחצר ירושלמית עתיקה ומה היה כשביקר בשנת 1988 אצל הרבי מליובאוויטש?

אריה ניסן   
מדהים: התהילים בצבעי הספירות
(צילום: מוזיאון התהילים)
אא

ברגר, נטה תמיד לעבר עולם האמנות ולימים החליט לתת ביטוי לאפיק זה ונסע ללמוד ציור, תחילה ברומא ולאחר מכן בפאריס. השהייה בפאריס התארכה יותר מהמתוכנן ונמשכה כעשרים שנה. לאחר מסע של שַׁיט וציור בים עזב את אירופה והיגר לאמריקה, ושם החליט להתחבר
 לשורשיו היהודיים.

ברגר צייר מספר ציורי קירות גדולים, ביניהם ציור קיר המשתרע על פני שש קומות. בשנת 1988 ביקר אצל הרבי מליובאוויטש ובמהלך הביקור הראה לו את אחת מעבודותיו על ספר תהילים. ברגר, שחשב לעסוק בציוריו בחמשת חומשי התורה, אמר זאת לרבי, אולם הרבי נתן את ברכתו דווקא לפרויקט ציורי התהילים.

ואכן, בעקבות לימודי קבלה ובהשראתם הוא החל לעבוד על ציורי ספר תהילים. במהלך שש עשרה שנים צייר מאה וחמישים ציורים על מאה וחמישים פרקיו של הספר, כאשר לכל פרק הוא מקדיש יצירה.

בשיחה עמו מסביר ברגר: “היצירות הן בהשראת פסוקים מהתנ“ך והתורה שבעל פה ובנויות על ארבעת יסודות האמנות הבאים לתת ביטוי מוחשי לחזון הא־לוהי: הרמוניה, יופי, רוחניות ואמת“.

לדבריו, ביצירותיו הוא נותן קול חזותי לכל אחד ממאה וחמישים  מזמורי התהילים. השימוש נעשה בצבעי הקשת בלבד, כאשר על פי הקבלה כל צבע מסמל את אחת מהספירות הא־לוהיות. ציוריו מורכבים מאותיות סת“ם רבות המשתלבות זו בזו באופן היוצר פסוקים שונים כשברקע משוטטים צבעי שמים וכן אורות וצללים.

ברגר מסביר את ייחודה של האמנות שלו: “האמנות הזו שונה, מפני שהיא מייצגת אמת. היא מייצגת את התכנים של מזמורי התהילים ואת הקשר שבין האדם האומר אותם לבין הקב“ה“.

הרב רביד נגר - מעלת התהילים. צפו

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(צילום: מוזיאון התהילים)
שידור חי