הבדלה, שופר, מגילה: הצצה לעולם החירשים והמצוות
(צילום: Seth Aronstam/shutterstock)

יהדות

הבדלה, שופר, מגילה: הצצה לעולם החירשים והמצוות

סרטון ויראלי מציג את הרב איסר לובעצקי כשהוא עושה את טקס ההבדלה במוצאי שבת. המעמד המיוחד נערך בשפת הסימנים

אריה ניסן   
0
הבדלה, שופר, מגילה: הצצה לעולם החירשים והמצוות
(צילום: Seth Aronstam/shutterstock)
אא

סוגיית החירשים בהלכה היא מורכבת. בעוד שבעבר בגמרא ובמדרשים נתפסו החירשים ככאלה שפטורים מהמצוות בשל ההגדרה שלהם כקטנים וכשוטים הרי שהיום המצב שונה. גם מבחינה טכנולוגית שבה יש מכשירי שמיעה וגם מבחינת מעמדם בציבור שבו הם מתפקדים, עובדים ועצמאיים. לכן טבעי הדבר שיהיה להם גם ממנהיג ורב שידריך אותם בסוגיות האלו.

הרב יהושע סודקוף שמשמש כשליח חב"ד לקהילה שכזו בישראל מספר: "בקשר לשאלות ההלכתיות על חירשים כדאי להקדים ולציין שכתוב בחז"ל ש״חירש שוטה וקטן פטורים מהמצוות״. אבל השאלה היא מי בדיוק נחשב ל״חירש״ והאם זה שייך למה שאנחנו קוראים לזה ״חירש״ בימינו. הרבה דעות אומרים שזה בכלל משהו אחר לגמרי. לכן הפוסקים היום נוטים לחייב חירשים של היום בכל המצוות כמו כל אדם יהודי.

"כמובן שיש עדיין שאלות בקשר למצוות מסוימות כמו למשל על שמיעת השופר בראש השנה שצריך לשמוע את זה באופן ישיר בלי תיווך חיצוני. את זה כל אחד פותר לפי היכולת שלו.

"לגבי קריאת המגילה בפורים שיש חובה לשמוע אותה. יש כאלו שמקשיבים לבעל קורא, ויש כאלו שקוראים בעצמם.

"לגבי התפילה אנחנו מתפללים כרגיל כמו כולם, כלומר בקול, אבל במקביל אנחנו גם מתרגמים את הפסוקים ואת הקטעים מהתפילה לשפת הסימנים. אנחנו גם מודיעים לקהל כל פעם איפה אנחנו נמצאים בסידור.

 

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי