שמחת תורה 2022 תשפ"ג: כל מה שאתם צריכים לדעת
אילוסטרציה (צילום: David Cohen 156/shutterstock)

יהדות

שמחת תורה 2022 תשפ"ג: כל מה שאתם צריכים לדעת

שמחת תורה 2022 תשפ"ג: במה שונה חג שמחת תורה מחג השבועות, ולמה רק עכשיו חוגגים ושמחים בתורה? במה מתאפיינת שמחת החג? מהם מנהגי החג, ומתי הוא חל השנה? 

הרב נתנאל חיים שרון   
0
שמחת תורה 2022 תשפ"ג: כל מה שאתם צריכים לדעת
אילוסטרציה (צילום: David Cohen 156/shutterstock)
אא

שמות החג:
בתורה, נקרא חג זה בשם 'שְׁמִינִי – עַצֶרֶת', כלומר: היום השמיני של חג הסוכות שבו עושים חגיגת סיום ("עצרת"). אבל השם הנפוץ והמוכר יותר הוא 'שִׂמְחַת תּוֹרָה' על שם החגיגה שמקיימים ביום זה לכבוד סיום קריאת התורה כולה.

שמחת תורה - מנהגים:
בחג שמחת תורה חוגגים ושמחים את סיומה של התורה הקדושה. במשך כל שבת משבתות השנה אנו קוראים פרשה אחת (ולפעמים שתיים) מספר התורה, המכונה "פרשת השבוע". בסיומה של שנה, בחג שמחת תורה קוראים את הפרשה האחרונה שבתורה, הלא היא פרשת "וזאת הברכה", ומיד מתחילים את פרשת "בראשית" שהיא הראשונה בתורה. בשל כך נוהגים בקהילות ישראל לחוג ולשמוח את סיומה של התורה - עם התורה הקדושה בריקודים והקפות.

הילדים באים עם אבותיהם ומניפים בדגל שמחת תורה, ומקיפים עם ספרי התורה את התיבה שבע פעמים, כל הקפה כנגד אחד מהאושפיזין: אברהם, יצחק, יעקב, משה, אהרון, יוסף ודוד.

בסידורים מופיעה תפילה מיוחדת לכל הקפה, בה אנו מתפללים שכנגד מידת הצדיק ישפיע ה' עלינו ברוב רחמיו טובה וברכה.
בכל הקפה שרים שירים לכבודה של תורה, "אשורר שירה לכבוד התורה", "שישו ושמחו בשמחת התורה" וכיוצא באלה רבים.

מהות החג:
כאמור בחג שמחת תורה אנו שמחים את סיומה של התורה, לעומת זאת בחג השבועות קיבלנו את התורה, והוא מכונה "חג מתן תורה". סיבת השמחה שמאפיינת דווקא את חג שמחת תורה במתכונתו הייחודית, דבר שאנו לא עושים בחג השבועות, מוסבר על ידי המגיד מדובנא בפי משל:

היו היו מלך ומלכה שחיו באושר ועושר, אלא שצרה אחת העיבה על שמחתם: לא היו להם ילדים. מה לא עשו המלך והמלכה כדי להיפקד בילדים? הם ניגשו לטובי הרופאים בממלכה ומחוצה לה, ביקרו את הקוסמים, חוזי העתידות והמכשפות למיניהן. אך מאום לא הועיל. השנים נקפו והזוג המלכותי נותר ערירי.

יום אחד שמעו המלך והמלכה על קוסמת שגרה במערה מרוחקת שלקסמיה יצא שם בכל האזור. הם החליטו לגשת ולבקש את ברכתה של הקוסמת.

"תוולד לכם בת, היא תהיה חכמה, יפהפיה ובעלת אישיות נהדרת" אמרה להם הקוסמת. "אך כל זאת בתנאי אחד: אסור יהיה לה לראות אף גבר עד ליום חתונתה. אפילו את פני אביה אסור לה לראות. אם היא תראה גבר עד ליום חתונתה, מות תמות."

ההורים הנרגשים הודו בחום לקוסמת ושבו לביתם. ואכן, זמן קצר לאחר מכן נכנסה המלכה להריון. בחודש השביעי להריונה עזבה המלכה את ביתה והלכה להתגורר באי מבודד כדי שהתינוקת לא תראה פני איש.

אכן, התינוקת הייתה יפהפיה, וככל שחלפו השנים התברר כי דבריה של הקוסמת התקיימו במלואם. פקחותה של הנסיכה לצד טוב ליבה הרשימו את לב כל מי שראתה אותה.

כשהגיעה הנסיכה לגיל הנישואין, חיפש לה אביה נסיך מתאים. אך מי יסכים לשאת לאישה את הנסיכה כשהוא אינו מורשה לראות את פניה לפני החתונה? נסיך אחר נסיך דחו את ההצעה. רק נסיך אחד הסכים להתחתן עם הנסיכה. "היא באה ממשפחה טובה; אביה הוא מלך מפורסם, ישר וטוב לב. אני מוכן לשאת אותה גם ללא שראיתי אותה."

רק בתום טקס החתונה, הכלה הסירה את ההינומה והחתן יכל לראות את פניה בפעם הראשונה. הוא מיד התרשם ממראה האצילי והעדין, אך הוא אמר לעצמו: האם היא אכן אישה מיוחדת כל-כך כמו שאביה הבטיח לי? מי יודע?

אך כשחלפו כמה חודשים, ובכל יום החתן התרשם יותר ויותר מיופיה החיצוני והפנימי, בא הנסיך להודות לחמיו המלך על כך שהרשה לו לשאת את בתו לאישה.

כך גם עם ישראל – סיים המגיד מדובנא את דבריו – קיבלנו את התורה בחג השבועות, אך עדיין לא ידענו מה יש בה. אמרנו "נעשה ונשמע", הסכמנו לקבל ולעשות את כל מה שכתוב בה. אבל כעת, בשמחת תורה, הספקנו לקרוא וללמוד את כל התורה הקדושה מתחילתה ועד סופה, וזכינו להכיר את המתנה הנפלאה שקיבלנו מאלוקים... או אז, זה הזמן לשמוח ולרקוד עם התורה!

מתי שמחת תורה 2022?
חג שמחת תורה 2022 יחול השנה ביום ראשון, כ"א בתשרי תשפ"ג, ה-16 באוקטובר 2022.

הרב יהונתן ענבה בסרטון מיוחד לשמחת תורה. צפו

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
אילוסטרציה (צילום: David Cohen 156/shutterstock)
שידור חי