האם מותר או צריך לעמוד בצפירה?
(צילום: ChameleonsEye/shutterstock)

יהדות

האם מותר או צריך לעמוד בצפירה?

היחס התורני לעמידה בצפירה. האם מדובר בחוקות הגויים? ומה עושים כדי לא לפגוע ברגשות הציבור?

הרב נתנאל חיים שרון   
0
האם מותר או צריך לעמוד בצפירה?
(צילום: ChameleonsEye/shutterstock)
אא

רבים מעמי העולם בחרו לזכור את זכר חייליהם שמתו בקרבות להגנת העם והמולדת, בייחוד יום לזיכרון, השמעת צפירה, ועמידה לזכר הנופלים. הרציונל מבחינתם נכון וראוי, מאחר ואין לעם איך להחזיר טובה לזכר החיילים שמתו למענם, מן הראוי לזכור ולהתייחד עם זכרם, ויש בזה משום הכרת הטוב.

אמנם, לעם היהודי יש דרך לפעול למען החיילים מלבד זכירתם בלבד, והיא בדרך של לימוד פרקי משניות, קריאת תהילים, הדלקת נר, וזקיפת כל אלה לעילוי נשמתם. נמצא אפוא, שהעמידה בצפירה חיוורת לעומת מה שניתן לפעול שבעתיים בקריאת תהילים ולימוד משניות. וכך צריך יהודי לנהוג.

אמנם, מאחר והמדינה קבעה שזו הדרך הלאומית לקביעת הזכרון, ומאידך אין איסור בעמידה משום חוקות הגויים, כפסיקת מרן הגר"ע יוסף זצ"ל ורבים אחרים, ראוי ואף צריך לעמוד בצפירה במקומות ציבוריים, לכבד את המון העם – בדרכו שלו. ומה טוב, אם ינצל את הדקות הללו לקריאת תהילים לעילוי נשמתם, ויכיר בליבו טובה לזכר הקדושים שנפלו על קדושת שמו יתברך, וזכותם תעמוד לכל ישראל לגאולה השלמה במהרה.

בל נשכח את התועלת הנוספת שיש בדומיה זו – כפי שהתבטא אחד הצדיקים – שנמצא שישנה הפוגה מוחלטת בת דקה מדיבורי לשון הרע ושאר איסורים, ואדרבה רבים מנצלים את הרגעים הללו להכרת הטוב ולקריאת ולימוד פרקי תהילים ומשניות. לעיני המתבונן החפץ לראות בשלום עמו.

וה' הטוב יגן ויציל בעד כל עם ישראל, יקיצו וירננו שוכני עפר, ונזכה במהרה לגאולה השלימה והאמיתית, אכי"ר.

האם צריך לעמוד בצפירה? הרב זמיר כהן עונה. צפו

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
(צילום: ChameleonsEye/shutterstock)
שידור חי