פעמיים בשנה: סגולות ברכת הכהנים
פעמיים בשנה: סגולות ברכת הכהנים (צילום: rontav/shutterstock)

פסח

פעמיים בשנה: סגולות ברכת הכהנים

המנהג המוביל רבבות אלפי איש אל הכותל מדי חג. מי ייסד את המנהג? ומדוע הוא רק פעמיים בשנה?

אוהד חיון   
פעמיים בשנה: סגולות ברכת הכהנים
פעמיים בשנה: סגולות ברכת הכהנים (צילום: rontav/shutterstock)
אא

רבבות מגיעים מדי חג למעמד ברכת כהנים ברחבת הכותל המערבי, מנהג עתיק יומין  שהונהג על ידי הגאון רבי מנדל גפנר זצ"ל. השנה לראשונה, בשל התפשטות נגיף הקורונה נערכה התפילה המסורתית בהשתתפות מניין כהנים מצומצם.

בשנים האחרונות הפכה ברכת הכהנים בכותל המערבי לטרנד של ממש בקרב רבים מהארץ ומהעולם. רבבות-אדם פוקדים את רחבת הכותל בשעת בוקר מוקדמת כדי להתברך מפי מאות הכהנים העטופים בטליתות בשעת ברכת-הכהנים. על פי הערכות בלתי מבוססות מגיע מספר המשתתפים לכמה עשרות אלפי אנשים.

לרגל חג הפסח, חזרנו אל המנהג העתיק ומייסדיו להבין מעט יותר. מנהג ברכת הכוהנים בכותל הוא מנהג חדש יחסית והתפתח במשך מספר שנים עד שהגיע למצבו הנוכחי.

תחילתו בשנת תש"ל, השנה של מלחמת ההתשה. יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר שכאב את המצב, נזכר בזמן שהותו בכותל במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכוהנים גם בזמן שבית המקדש חרב.

הרב גפנר קיבל את הסכמת רבו האדמו"ר מויז'ניץ, מרן הסטייפלער והאדמו"ר מגור. המעמד הראשון תוכנן לתאריך א' באב של אותה שנה. יום זה נחשב בעל סגולה מיוחדת, בשל היותו יום פטירת אהרן הכהן, שהוא תאריך הפטירה היחיד המוזכר בתורה. אולם זמן קצר קודם לכן חלה הרב גפנר והדבר לא יצא לפועל ונדחה למועד אחר.

המועד הבא נקבע ליום שלישי ג' בכסלו תשל"א, שגם הוא נחשב לתאריך בעל סגולה מיוחדת, בשל היותו היום השלישי בשבוע ביום השלישי של החודש השלישי. הפרסום היה מינימלי וכלל מודעה קטנה ביומון "המודיע", שהיה אז היומון החרדי היחיד, וכן מעט מודעות רחוב.

במעמד הראשון שנקבע לשבע בבוקר נכחו אלפי יהודים. לפני התפילה נשא הרב גפנר דברי התעוררות בפני הנוכחים. כשהגיע שליח הציבור בחזרת הש"ץ לברכת כהנים, התפרסו מאות כהנים לאורך אבני הכותל ובירכו את המוני המתפללים.

בין השנים תשל"א - תשל"ח נערך מעמד ברכת הכהנים ההמונית בכותל המערבי חמש פעמים בשנה: בחול המועד של סוכות ופסח, באחד מימי השבוע שלאחר חג השבועות, בראש חודש אב ובאחד מימי החנוכה. משנת תשל"ח ואילך הוחלט לקיים את המעמד פעמיים בשנה: בחול המועד של סוכות ושל פסח.

במשך שנים היה הרב גפנר הרוח החיה בעריכת המעמדות ההמוניים של ברכת הכהנים בכותל המערבי. הוא קיבל מכתבי תודה רבים ובהם גם סיפורים אישיים על ישועות של אנשים שהשתתפו במעמד. הרב גפנר נפטר בי"ח בטבת תשמ"ח. בצוואתו התייחס למנהג שיזם, ואת דבריו חתם: "וגם הברכת כהנים בעזרת ה' יתברך יימשך עד ביאת הגואל צדק, ויהי ברכת ה' עליכם, אמן כן יהי רצון".

עם השנים גבר מספר המשתתפים במעמד הדו-שנתי של ברכת הכהנים בכותל המערבי, ונוכחים בו עשרות אלפי איש. המשטרה נערכת למניעת התפרעויות ויידויי אבנים של מוסלמים מהר הבית ופורסת באזור אלפי שוטרים. לאחר התפילה נערכת קבלת פני העולים לרגל על ידי הרבנים הראשיים לישראל ורב הכותל.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי