חסינות על פי ההלכה: הכנסת תעניק חסינות לח"כ חיים כץ
ח"כ חיים כץ (צילום: David Cohen 156/shutterstock)

חדשות

חסינות על פי ההלכה: הכנסת תעניק חסינות לח"כ חיים כץ

האם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יגיש את כתב האישום נגדו לבית המשפט? בדקנו מה ההלכה היהודית אומרת על הענקת חסינות לנבחרי ציבור. הדיין רבי יהודה זולדן דן בנושא.

אריה ניסן   
חסינות על פי ההלכה: הכנסת תעניק חסינות לח"כ חיים כץ
ח"כ חיים כץ (צילום: David Cohen 156/shutterstock)
אא

אחרי שוועדת הכנסת אישרה להעניק חסינות לח"כ חיים כץ מהליכוד, המליאה צפויה לדון היום (שני) במתן החסינות לשר לשעבר חיים כץ. בסוף הדיון תתקיים הצבעה, ולפי תוצאותיה, יוכרע האם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יגיש את כתב האישום נגדו לבית המשפט. בדקנו מה ההלכה היהודית אומרת על הענקת חסינות לנבחרי ציבור.

הדיין רבי יהודה זולדן דן בנושא, נביא את עיקרי דבריו.

א. המצב הנורמאלי הוא שמלך (והוא הדין כל מנהיג) יוכל לדון אחרים, ואף הוא יכול להיתבע לדין, בכל נושא שהוא - בין בדין הפלילי ובין בדין האזרחי.

ב. חסינות משפטית יכולה להישקל - אם משום טובת מערכת המשפט, השופטים והציבור, העלולים לעיתים להיפגע כאשר הם מעמידים לדין מנהיגים עריצים, ואם משום שבעצם ההעמדה לדין יש כדי להביא לידי זילותן של מערכות השלטון.

ג. בדרך כלל מערכות המשפט, השופטים והציבור לא ייפגעו כיום, אם יועמד מנהיג או נבחר ציבור לדין. אמנם יש מקום לשקול אם כך הדבר גם לגבי מערכת השפיטה של בתי הדין הרבניים, שאין בכוחה לאכוף את פסקיה בדיני התורה על הנידונים לפניה.

ד. השיקול של כבוד השלטון והמורא ממנו עשוי להביא לידי שינויים בהלכה, המאפשרת או אינה מאפשרת העמדת מנהיגים ונבחרי ציבור לדין. אל מול שיקול הכבוד יש להעמיד את ניצולה של החסינות לרעה על ידי מנהיגי הציבור ונבחריו.

ה. כל האמור אינו אלא לגבי החסינות הפרוצדוראלית, המשחררת לפי הנהוג בחוק המדינה כיום, את הנשיא, שרי הממשלה וחברי הכנסת מהחובה לתת את הדין על מעשים שונים שהם עושים, גם אם אינם על פי החוק. לא דנו בזה על החסינות המהותית הניתנת למשרת ציבור עקב שגיאות ועוולות שנעשו על ידו בתוקף תפקידו.

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי