סורוקה, הנקי ביותר.
סורוקה, הנקי ביותר. (צילום: לע"מ)

חדשות בארץ

הדו"ח שחושף: אלה בתי החולים המזוהמים בישראל

סורוקה הנקי ביותר, לניאדו המזוהם ביותר - כך עולה מהמחקר של משרד הבריאות. ביה"ח שיבא לא העביר נתונים ולא נמדד, בשל סכסוך עם המרכז הארצי למניעת זיהומים

י. נפתלי   
0
סורוקה, הנקי ביותר.
סורוקה, הנקי ביותר. (צילום: לע"מ)
אא

דו"ח של משרד הבריאות שמתפרסם היום (רביעי) מדרג את רשימת בתי החולים עם כמות החיידקים הגבוהה ביותר שעלולה לגרום לזיהומים. המחקר מחלק את הרשימה לשלוש: בתי חולים גדולים, בינוניים וקטנים. אבל הכותרת הבאמת מדאיגה היא העובדה שעולה מהדו"ח לפיה ישנה עלייה ממוצעת בכמות הזיהומים השנתית ביחס לשנים עברו.

הדו"ח סוקר חיידקים מסוגים שונים: CPE, שעמידים למרבית התרופות היעילות ומתפשטים בעיקר בבתי החולים והידבקות מהם גורמת לתמותה בשיעורים גבוהים. סוג נוסף שנסקר אלה חיידקי VRE, שפוגעים קשה במטופלים "חלשים", כמו אחרי ניתוחים גדולים, טיפול נמרץ או מושתלי איברים. 

כל אלה מכונים בעגה המקצועית "חיידקי התראה". ניטורם עשוי להצביע על שיעור ההסתברות לחלות במחלה זיהומית בזמן האשפוז או הניתוח. בחינה מוקדמת מסייעת ליצור פעולות מניעתיות. 

בקרב בתי החולים הגדולים - או "מרכזי העל" כפי שהם מכונים בדו"ח - נמצא כי "שערי צדק" הוא בעל כמות החיידקים המזהמים הגדולה ביותר. אחריו בפער קטן, רמב"ם. נציין כי למרות תוצאותיו הלא חיוביות, בית החולים הירושלמי דווקא עשה שיפור משמעותי ביחס לשנה שעברה. בית החולים רמב"ם, לעומת זאת, צנח בדירוג וברמת הניקיון שלו מ-121 ל-161.

את המקום השלישי והמפוקפק תפס בית החולים שמיר שבשפלה. את המקומות הרביעי, החמישי והשישי תופסים בהתאמה, בילינסון, הדסה עין כרם ואיכילוב. מבין בתי החולים הגדולים, סורוקה הוא בית החולים הנקי ביותר או הכי פחות מזוהם, תלוי איך מסתכלים על זה. 

בית החולים שיבא לא העביר נתונים למחקר בשל סכסוך מתמשך של ההנהלה עם המרכז הארצי למניעת זיהומים, ולכן לא נמדד כלל. שם טענו בתגובה על הפרסום ב-"Ynet" כי הם "מובילים ומצטיינים בכלל המדדים הלאומיים מדי שנה, כך גם בתחום מניעת הזיהומים". טענה, שכאמור, לא נבדקה.

בקרב בתי החולים הבינוניים, בוולפסון, הלל יפה וכרמל נמצאה כמות חיידקי ההתראה הגדולה ביותר. בבני ציון בחיפה ובמרכז הרפואי לגליל הכמות הנמוכה ביותר. את דירוג בתי החולים הקטנים מובילים בפער משמעותי לניאדו והשרון, ש"עקפו" משמעותית אפילו את בית החולים הגדול שערי צדק בכמות החיידקים המזהמים. 

משערי צדק מסרו: "המדד המשולב המפורסם אינו מבטא באופן נכון את רמת הזיהומים האמיתית בבית החולים. שערי צדק מבצע את המספר הגדול ביותר בארץ של בדיקות סיקור לאיתור נשאות זיהומית ועל כן מספר הנשאים המאותרים הוא גבוה וכך נוצרת תמונה מעוותת של רמת הזיהומים.

"בפועל, במדד המשולב של זיהום בזרם הדם, שערי צדק הוא מבין הטובים ביותר. בדיקות הסקר הן כלי מרכזי בפעילות לאיתור ומניעת זיהומים, ולכן אנו מבצעים בדיקות רבות. בשל חוסר הדיוק בהצגת הנתונים, צורת המדד והבדיקה של בתי החולים צפויה להשתנות ולהראות באופן נכון את נושא הזיהומים".

מלניאדו נמסר: "בית החולים לניאדו עוסק באופן אינטנסיבי במניעת זיהומים באמצעות מהלכים מבניים כדוגמת בניית מחלקות חדשות, בהן מוטמעות טכנולוגיות שונות למניעת זיהומים וכן תכנון אדריכלי המייצר חללי אשפוז נפרדים זה מזה, על מנת למנוע העברת זיהומים. 

"כמו כן, בית החולים הינו מהמובילים בארץ בביצוע סקרים לאיתור זיהומים נרכשים, על מנת למנוע הדבקויות והתפרצויות של מחלות זיהומיות שונות. אנו לומדים את ממצאי הדוח, נפיק ממנו את הלקחים הנדרשים וניישם אותם".

מרמב"ם נמסר בתגובה: "רמב"ם משקיע, וימשיך להשקיע מאמץ גדול במלחמה בחיידקים עמידים. רמב"ם הוא "מרכז העל" הרפואי  היחיד בצפון ולכן גם היחיד שקולט להמשך טיפול את החולים הקשים שמועברים מבתי חולים אחרים בצפון - לא מעט מהם מגיעים עם חיידקים עמידים.

"כמו כן, אותרה בתקופה האחרונה עלייה במספר החולים מהקהילה שמגיעים לבית חולים עם חיידקים עמידים, ולכן השנה התחלנו לראשונה לבצע סקר למציאת חיידקים עמידים אצל אוכלוסייה מהקהילה שעד כה לא נסקרה כלל בישראל, כדי לשפר את המלחמה בחיידקים עמידים. אנו מאמינים ומקווים שהדבר יקטין את מספר הנשאים של חיידקים מסוג זה".

מוולפסון נמסר בתגובה: "בשלוש השנים האחרונות החלנו בהתערבות משולבת למניעת זיהומים נרכשים. ההתערבות כוללת מתן משוב למחלקות, הדרכות צוותים, צוות ניקיון מיוחד עבור חדרי-בידוד, הטמעת טכנולוגיות חדשות ועוד. הדוח אינו מציג את הנתונים מהשנה החולפת, שלפיהם החל מחודש אפריל נצפתה ירידה משמעותית במקרים של אלח דם.

"בהסתכלות על השנים הקודמות נצפה שיפור משמעותי במדדים המשולבים המעידים על הצלחתן של תוכניות ההתערבות שביצענו. אנו נמשיך לפעול בכל העת בנושא מניעת זיהומים ושמירה על סביבה הגיינית".

להמשך קריאה
מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו
שידור חי